Vinter OS i Calgary 1988 är världsrekordens, förlorarnas men framförallt underdogens OS. Från det soliga Jamaica kommer ett lag med idrottsmän att ställa upp i slädsporten bob. De har bara några månader på sig innan OS börjar, men de bestämmer sig ändå för att de ska lyckas.

Den smått osannolika historien om det Jamaicanska bob laget kommer senare bli en Walt Disney film och laget kommer etsas fast i vårat minne som ”The Cool Runnings”. Men vad låg egentligen bakom det första jamaicanska bob laget?

Sverige kommer till Calgary med ett topptippat landslag i längdskidor. Gunde Svan, Tomas Wassberg och Torgny Mogren är alla stjärnor i spåren. Men för första gången på flera år fanns även en stor förväntan på de svenska kvinnorna och i inte minst Marie Helene ”Billan” Westin som kommer till OS med ett VM guld bakom sig. OS i Calgary är tänkt att bli en svensk skidfest, men inget går som det ska – de olympiska spelen i Calgary blir till en början, för Sveriges del,  ett riktigt fiasko.

 En dokumentär av Simon Moser.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.