Fotbolls-VM 1978 går till historien som ett av de allra mest kontroversiella mästerskapen. När militärjuntan tar över värdlandet 1976 startar man en terrorregim som slår skoningslöst mot den egna befolkningen i vad som kommit att kallas "Det Smutsiga Kriget".  

Övergreppen och tortyren är redan från början väl kända och människorättsorganisationer världen över larmar om missförhållandena i Argentina. Trots det står beslutet från Internationella Fotbollsförbundet, FIFA, fast.

Fotbolls-VM skall spelas i Argentina, och redan innan Sverige kvalificerar sig höjs röster för att bojkotta.

”Ska vi spela medan folket slaktas?” frågar sig en aktionskommitté och flera landslagsspelare är tveksamma. Roland Andersson menar att man medverkar till att stärka den fascistiska juntans styre om man ställer upp. Ralf Edström är skraj. Han är osäker på den personliga säkerheten i ett land med så utbredd terror.

Men förbundskapten Georg ”Åby” Ericsson försöker styra debatten bort från politiken. Han är rädd att diskussionen ska skada landslagstruppen. Till slut kommer ”Åby”:s irritation bli så stor att den skapar idrottshistoria. Efter mästerskapet, när Georg Åby Ericsson kommer hem, menar han att hela diskussionen varit ”tjafs” och att han inte sett någonting som talar för att militärjuntan förtrycker folket i Argentina.

Men nu avslöjar en spelare i truppen 1978 att han själv kommit i närkontakt med juntans brutala metoder. Mitt under pågående VM spel blir en svensk landslagsspelare bortförd av beväpnade män.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.