Efter att Barcelona den 17:e oktober 1986 väljs till värd för de olympiska sommarspelen genomgår världen de största förändringarna sedan andra världskriget. Berlinmuren faller och kort därefter även Sovjetunionen. Den olympiska familjen växer med 15 nya självständiga stater. När spelen invigs den 25 oktober 1992 är också Sydafrika tillbaka. Bojkotten sedan 1960 har hävts nu när Nelson Mandela frigivits och det rasistiska apartheidsystemet är på väg att avvecklas. OS I Barcelona verkar bli det första spelen i en friare värld.

Den svenska OS-truppen står inför en hård press. Sverige har inte tagit ett enda os-guld på 8 år och blir det inget nu är det ett praktfiasko. Tungviktsbrottaren Tomas Johansson står återigen inför en match mot den omöjlige Alexander Karelin, en 130 kilo tung ryss med armar ner till anklarna. Han bär smeknamnet ”Lyftkranen från Sibirien”. Tomas Johansson har förlorat alla de tidigare 18 matcher de gått. Vinner han nu blir det en världssensation. Simmaren Anders Holmertz slår ett svensk rekord som fortfarande står sig. Det svenska herrlandslaget i handboll möter ett numera ryskt lag som efter Sovjetunionens fall har nya ambitioner och bordtennismästaren Jan-Owe Waldner visar inga känslor ända in till sista matchbollen.

Samtidigt som de svenska idrottarna fokuserar på att ta guld pågår en helt annan verklighet bara två timmars flygresa från Olympiastadion. I Bosnien har ett blodigt krig brutit ut. Men trots det har landet lyckas sätta ihop en Os-trupp. En av dem är Mirsada Buric som tränar löpning med risk för sitt liv i Sarajevo. Hon springer medan granaterna faller och krypskyttarna siktar. Hennes mål är att ta sig till Barcelona. Kommer hon lyckas lämna den belägrade staden?

Det här är berättelsen om OS i Barcelona 1992, ett program av Arvid Hallberg och Catrine Lundell.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.