Det låg en spänd förväntan i luften när det var bestämt att Västtyskland skulle få hålla i sommar-OS 1972. Senaste gången Tyskland arrangerade - i Berlin 1936 - vajade hakkorsflaggor över arenan och Adolf Hitler invigde spelen med att manifestera den vita ariska rasen och hans nazistparti. Nu i München var det dags för Västtysklands revansch.Minnet av München skulle däremot bli ett minne av terror.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det förflutna skulle inte förnekas i München 1972, men det skulle föras åt sidan. Medvetet satsades det istället på glädje, öppenhet och det planderades för de snälla spelen. Polisen fick varken gå omkring i OS-byn och ute på arenan och säkerhetsvakterna skulle bära ljusblå kostym och vit basker och inga synliga vapen var tillåtna. Även internationella OS Kommittens ordförande, amerikanen, Avery Brundage, var fast besluten om att idrott och politik skulle hållas isär.

Sverige tävlar med OS-debutanterna Ragnar Skanåker i pistolskytte och Ulrika Knape i simhopp. Båda vinner sensationellt guld i deras första försök.

Men på spelens nionde dag händer det helt oväntade.

Åtta palestinska terrorister, som kallar sig Svarta september, bryter sig mitt i natten in till OS-byn och den israeliska förläggningen. De dödar två av de israeliska idrottarna och tränarna – och håller nio andra som gisslan under ett helt dygn. I utbyte kräver Svarta september att 200 palestinska fångar i Israel, samt Andreas Baader och Ulrike Meinhof som sitter fängslande i Västtyskland, ska frisläppas. Både Israel och Västtyskland vägrar och det blir ett blodigt slut på Münchens militärflygplats.

Lyssna på den sista delen i fyra OS som förändrade världen: OS i München 1972 - olympiaden som inte fick gå fel. 

En dokumentär av Danjel Nam.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.