Fotbolls VM 1994 är kontrasternas VM. Hjältar föds och stjärnor slocknar. Det svenska laget åker ner med färska minnen av det förra VM, i Italien 1990, då laget bara presterade förluster. 1-2, 1-2, 1-2, har blivit till ett skämt som förföljer laget. Men ingen av spelarna skrattar. 

Thomas Ravelli var den som släppte in målen. Och inför VM i USA så är han starkt ifrågasatt och kritiserad. Han anses för gammal. Och för dålig. Han spelar turneringen med kniven mot strupen.

Kennet Andersson åker till USA som reserv. Han kanske inte ens ska få spela. Men för honom känns VM som en Gothia-kupp. Han minns inte ens känslan av att vara nervös.

Lasse Eriksson, andremålvakt, hittar på äventyr med Mooseklubben. Men dras in i en situation där han har hela VM:s utgång i sina händer. Han hade kunnat gett ett annat svar. Då hade de svenska VM-hjältarna aldrig åkt hem med medalj.

Lagen som åker dit bär alla sitt lands förväntningar, men det finns ett lag på vilka förväntningarna går utöver det att prestera bra fotboll. Colombia. Landet är sargat av ett knarkkrig där en av de största knarkkungarna nyss dödats, och Colombia är i omvärldens ögon känt för våld och knark. Men fotbollslaget har stigit som en raket och har till och med krossat Argentina med 5-0.

Fotbollslegenden Pélé säger att Colombia är hans favoritlag i VM. Så ett helt land sluter upp bakom drömmen att laget ska kunna tvätta Colombias rykte rent. Men ett självmål av Andrès Escobar gör att det blir precis tvärt om.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.