Vad är Podcast?

En podcast är en ljudfil som görs tillgänglig på internet via tekniken RSS vilket gör det möjligt att lyssna på den på flera plattformar som i din mobiltelefon, program i datorn eller en webbsida.

En Podcast består vanligtvis av en serie avsnitt och tekniken gör det enkelt för användaren att prenumerera på en viss podd.

Även om man ofta refererar just ljudfiler till podcast så ingår faktiskt även video som distribueras på samma sätt i begreppet podcast.

Varför heter det podcast?

Ordet podcast är en sammanslagning av orden Pod och Broadcast där Pod syftar på Apples gamla media-spelare Ipod, som i sin tur syftar på kapsel, och där Cast kommer från engelskans ord för utsända/sändning – broadcast/broadcasting.

Att ordet podcast har sina rötter i Ipod kommer från att man i Itunes var tidig med att bygga in stöd för att hämta ljudfiler via RSS. Ordet podcasting trors först ha nämnts i en artikel från The Guardian av Ben Hammersley från 2004.

Podcast kan på svenska även benämnas som Pod, Podd eller Poddradio. Podcasting benämns också som Podsändning, Poddsändning eller Poddradiosändning.

Hur lyssnar man på podcast?

Att lyssna på Podd är enkelt och går att göra på flera sätt då podcasting är en öppen teknik. Du väljer själv om du vill lyssna på den i webbläsare direkt på en sajt, i en app för podcasting eller i ett program för podcast i din dator – exempelvis Itunes.

Här på Poddtoppen kan du lyssna på poddavsnitten direkt i din webbläsare. Vill du lyssna via en podcastapp så gör du såhär:

  1. Hitta en podcast du vill börja lyssna på
  2. Sök upp podden i din app för podcasts eller kopiera och klistra in adressen till poddens RSS
  3. Finns podden tillgänglig så dyker den upp i din spelare och du kan starta den och börja lyssna
  4. Välj att prenumerera på podcasten för att få de senaste avsnitten direkt i appen.

Hur mycket lyssnare har podcast i Sverige?

Det är tyvärr svårt att veta hur mycket lyssnare podcast har i Sverige då det inte finns ett gemensamt sätt att mäta och att det är upp till de olika producenterna och distributörerna att presentera sin data.

Ett nytt initiativ till att mäta hur många som lyssnar på podd i Sverige och att ta fram en standard kring hur det ska mätas har nu kommit från Sveriges Annonsörer tillsammans med ett par av de stora podcastleverantörerna i Sverige. Mätningen heter Poddindex.

Att podcast är en växande trend kan man till exempel se i det ökade antalet av poddar, att podcast får allt större utrymme i media och rapporten Svenskarna och Internet 2017 fastställer att Poddradiolyssnandet har ökat.

Kantar Sifo släpper årligen en rapport där de i februari 2017 konstaterar att;

"Podcastmarknaden har utvecklats starkt under de senaste åren men för första gången sedan mätningarna av podcasts började 2015 så redovisas inte nya rekordsiffror. Veckosiffran avseende podcastlyssnande tycks ha stabiliserat sig kring miljonstrecket."

Vad kostar det att lyssna på podcast?

Tekniken som podcasting använder, RSS, är helt öppet och gratis för alla. I princip så är podcast gratis men det finns poddar som låser in sitt material bakom en betalvägg.

Många av Sveringes populära podcast är producerade av Sveriges Radio och då helt finansierade via Public Service.

Hur tjänar man pengar på podcast?

Oftast får de som gör podcast pengar från sponsorer, reklam i eller tillsammans med sändningen, genom content marketing/innehållsmarknadsföring och för många poddare är det bara ett sätt att marknadsföra sig, sin produkt eller företag på.

Vilka appar finns för att lyssna på podcast?

Det finns en uppsjö av appar för podcast till android och iphone. En del är helt gratis och andra kostar pengar. Ibland har tjänsterna reklam i sig och andra är reklamfria.

Tips på bra appar för att lyssna på Podcast:

Man måste inte ha en mobilapp för att lyssna, det finns program till datorn, till exempel Itunes, och man kan lyssna direkt i webbläsaren som här på Poddtoppen.

Hur skapar man en podcast?

Internetworld har en bra guide för dig som vill börja podda där de tar upp allt från inspelning till distribution.

Är poddradio samma som internetradio?

Nej man skiljer på poddradio och internetradio. Poddradio distribueras via RSS och går att lyssna på när som helst och är oberoende av plattform. Internetradio sänds vid en viss tid och via en specifik plattform, till exempel via sverigesradio.se.

Vad är Poddtoppen?

Poddtoppen finns för dig som vill upptäcka nya poddar, lyssna på podcast direkt i webbläsaren, hålla dig uppdaterad med de senaste avsnitten av din favorit podcast eller se vilka podcast som just nu trendar och är mest populära i Sverige. Läs mer om sajten Poddtoppen här