Unga personer som identifierar sig som HBTQI gör fler självmordsförsök än de som identifierar sig som heterosexuella. Idag gästar Tone Sekelius och Bianca Sanderberg Talks: For A Better Day.

Redan när Bianca var fem år sa hon att hon ville bära klänning. När hon var sju år frågade klasskompisarna om hon var tjej och desto längre tiden gick byttes frågorna ut mot skällsord. ’’Jävla bög’’ blev vardag. 

Om inte, som Bianca och Tone beskriver det, ’’samhället kom emellan’’ kanske de hade insett mycket tidigare att de var trans. Men Bianca och Tone var för upptagna med att passa in. Något som gav konsekvenser som idag inte går att ta tillbaka. Man kan inte spola tillbaka en manlig pubertet.

När de tillslut kom till insikt och vågade komma ut möttes de av nästa utmaning: vården. Som många andra transpersoner slussades de in i ett system med långa köer i väntan på att deras liv skulle börja. Ett slag i ansiktet. Skulle de orka vänta i två år med den ständiga ångesten över att vara i fel kropp?

Om du som lyssnar vill skicka in ett eget förslag till insamlingen så går du in och gör det på Fabds hemsida. Om du mår dåligt finns det hjälp att få! Gå in på Mind, Suicide Zero eller Bris och läs mer för att få information och stöd. Glöm inte att följa Fabd_official och Tim Bergling Foundation på instagram för att följa vår kamp mot psykisk ohälsa hos unga.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Tim Bergling Foundation. Innehållet i podden är skapat av Tim Bergling Foundation och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.