Få företeelser väcker så mycket känslor som sex på film. Filmsexet kittlar, upprör, roar och oroar, irriterar och stör. Eller är bara helt underbart.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Kino idag djupdyker vi i sexscener på vita duken. Vi har tittat på sexscener genom tiderna och minns hur svenska filmsexscener gav Sverige ett rykte över hela världen och hur debatten stormade kring Vilgot Sjömans, "Jag är nyfiken gul".

Vi har tittat på vågskvalpet i "Härifrån till evigheten" och missar så klart inte "9 ½ vecka" och "Brokeback Mountain".

Hur har sexscener förändrats och varför? Vad funkar och vad blir pinsamt och löjligt? Och hur skildras sex på film i olika kulturer? Kino har besökt Malmö Arab Filmfestival.

Filmforskaren från Malmö högskola, Mariah Larsson, är gäst i Kinostudion. Hon reder ut begrepp och förklarar.

Och hur förbereder man sig som skådespelare för att spela in sexscener? Anna Wallander, senast i "Jordskott" i SVT, berättar hur hon gör.

Dessutom ger kritikerna Gunnar Bolin, Nina Asarnoj, Jenny Teleman och Måns Hirschfeldt oss sina bästa sexscener och avslöjar om de själva blir upphetsade i biosalongen.

 

Programledare: Saman Bahktiari

Producent: Agneta Nordin

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.