Kino
Avsnitt

Dokumentären – det sanna filmberättandet – större än någonsin

Dela

Intresset för dokumentärfilm har sällan varit större. Dokumentärer blir biosuccéer och utbudet i teve växer. Kino tar greppet om den dokumentära gestaltningen av film. Vad gör den så stor i dag?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

CPH:DOX, en av världens största dokumentärfilmfestivaler, börjar den här veckan i Köpenhamn och Kino gör så klart ett besök. Vilka är de stora filmerna? Vad pratar alla om idag? Och hur ser framtiden ut för dokumentärfilmen?

Gäst i dagens Kino är Klara Grunning, nytillträdd dokumentärfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet. Innan dess var Klara konsulent på det danska filminstitutet. Hon reder ut skillnaderna mellan svensk och dansk dokumentärfilm.

Och Kino får möjligheten att besöka den mytomspunna Dansk filmskole. Skolan uppges vara en av de främsta skillnaderna mellan dansk och svensk dokumentärfilm. Vad är det de gör där egentligen? Vi möter legendaren Arne Bro som beskrivs som den danska dokumentärfilmens guru, en aktiv kulturpolitisk profil med höga ideal.

 Kino presenterar också en klassiker signerad Gunnar Bergdahl, Stefan Jarls ”Ett anständigt liv”.

 Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Agneta Nordin

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.