Magnus von Horns film Efterskalv är kusligt aktuell. Den handlar om vad som är möjligt att förlåta. Finns det egentligen någon väg tillbaka till gemenskapen efter ett grovt brott?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efterskalv handlar om 17-årige John som kommer tillbaka till hemorten efter att ha avtjänat ett fängelsestraff. Men han är långt ifrån förlåten. Missnöjet går från långa blickar, till mobbning och våld. Men biobesökarna lämnas länge i ovisshet om vilket brott han har begått. Efterskalv är en obekväm film som väcker många existentiella frågor. Den är dessutom inspirerad av verkliga händelser. Kino har bjudit in den filmkunnige författaren och professorn i teologi: Ola Sigurdson och filmkritikern Maria Domellöf-Wik på GP för ett samtal om brott och straff, skuld och falsk försoning.

Stockholms filmfestival går in på andra veckan och en av de 190 filmer som visas där är kvinnokampsdramat Suffragette. En berättelse om de brittiska rösträttskämparnas militanta kamp, skildrad genom en fotsoldats ögon och med Meryl Streep och Carey Mulligan i två av rollerna. Kinos Karin Svensson har träffat regissören Sara Gavron och manusförfattaren Abi Morgan.

Fredrik Wadström har följt ett eget spår i festivalens enorma utbud och fastnat för filmen Among the believers om militant islamism i Pakistan. Han har också träffat två riktiga selfmade dokumentärdebutanter: Caroline Kernen och Tove Kurkiala Medbo, som lärde sig rumänska under produktionen av filmen I jakt på ett bättre liv som skildrar några rumänska migranter i ett tältläger i Bandhagen utanför Stockholm.

Och på den största dokumentärfilmsfestivalen i Europa befinner sig Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström där filmen A Family Affair av Tom Fassaert redan blivit en festivalsnackis. Hon har också sett högaktuella A Syrian Lovestory av Sean McAllister som följt en syrisk familjs försök att upprätthålla kärleken när världen rämnar omkring dem. 

Programledare: Maria GeorgievaProducent: Nina Asarnoj  

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.