Kino
Avsnitt

Med uppdrag att förändra världen - möt filmproducenten China Åhlander

Dela

Det går att förändra världen från Södra Sandby i Skåne. Vid köksbordet har producenten China Åhlander arbetat fram filmer som visar en verklighet de flesta blundar för.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Guldbaggarna för Gabriela Pichlers  ”Äta, sova, dö” och Jenifer Malmqvists kortfilm ”On Suffocation",  är bevis på att hon nått ut. Nu laddar hon om. I Kino möter Saman Bakhtiari henne i ett närgånget porträtt.

Saman följer med på pitch i London där China Åhlander letar samarbetspartners och finansiärer till den kommande dokumentären Dear John. Och följer med första gången scenograf och producent besöker Jägersro, för att kolla in inspelningsplats för Jenifer Malmqvists nya film.

China Åhlanders engagemang finns i både svåra, stora, globala frågor, liksom i lokala och tillfälliga. Hon problematiserar gärna och ställer obekväma frågor. Och erkänner att hon är usel på att ta ledigt.

"Livet är bara en kort ögonblinkning. Jag vill vara en så bra människa som möjligt, ha roligt och göra viktiga saker"

Efter inspelningar och jobb andas China Åhlander ut i stallet och hittar kraft tillsammans med hästarna.

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Agneta Nordin

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.