Fungerande fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Visste du att storföretagtar patent på fröer som bönder förädlat i generationer?
Hur funkar det i Sverige? Och kan en hobbyodlare göra världen mer hållbar?
Hur hållbar vår mat är handlar inte bara om hur mycket växthusgaser produktionen lämnar efter sig, eller vilka villkor lantarbetarna har.
Det är också en fråga om vad vi stoppar i marken – nämligen fröerna.
Förr i tiden sparade bönderna en del av årets skörd för att använda som utsäde till nästa år. Numera köper man fröer som är förädlade för att ge allra bästa resultat. Gör det odlingsvärlden mer ojämlik?
Vi gästas avRozaPetersson från bostadsrättsföreningenVivas odlingsgrupp och Maria Norén, marknadschef utsäde och frö på Lantmännen.
Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör We Effect. Innehållet i podden är skapat av We Effect och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.