Johanne Hildebrandt var som en av Sveriges första kvinnliga krigsreporta, pionjär inom sitt område. Nu är hon dragit sig tillbaka till ett hus i skogen där hon mycket framgångsrikt skriver romaner.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ulf Elfving möter Johanne Hildebrandt. Det blir ett mycket öppenhjärtligt samtal om krig, fred, gudinnor, kärleken och mycket mer. Hon är som första kvinna invald i Kungliga Krigsvetenskapsakademin. Ett stort uppdrag som hon ser som ett stort erkännande. - Det är första gången sedan starten 1796 som en kvinna väljs in här, så det är mycket stort säger Johanne till Ulf i Elfving möter.

Men uppväxten i en liten by i Lapplands inland var inte helt problemfri. Hennes mamma födde henne som mycket ung och det fanns ingen pappa registrerad. Det var väldigt besvärligt då på 60-talet och jag fick inte döpas i kyrkan. Utanförskapet gjorde sig påmind också i skolan då ett gäng försökte mobba henne.

- Jag tänkte ger de sig på mig nu och jag backar och tar emot - då får jag backa hela livet, säger Johanne. Som då slog jag till dem först.

- Det är ett mirakel att jag överlevt i mitt jobb. Jag var naiv och jättemodig säger Johanne.

Nu har hon dragit sig undan från krigsfronten, träffat kärleken och bor nära skogen. Jag vill inte bo i en stad där folk går på mitt huvud. Nu filar hon på nästa bok i Valhallatriologin och håller på att starta upp en egen youtubekanal.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.