Som 7-åring upptäckte Renée Lanängen att hon inte var som alla andra. När Renée fick i uppgift att rita sitt jullov förstod hon inte vad hon skulle rita. Det slutade med att hon ritade en skål med nötter. Där och då förstod hon att hon skiljde sig från sina klasskamrater.

Renées storasyster trotsade hederskulturen i Jehovas vittnen. Familjens sätt att hantera storasyster medförde en hemmiljö med bråk och kaos. Systerns "uppror" resulterade i att hon blev avvisad från församlingen och fick flytta hemifrån som 16-årig. Systern gick in i en djup depression som följdes av ett misslyckat självmordsförsök. Självmordsförsöket gjorde henne handikappad fram till sin död 2017. Renée betraktar sin systers tragiska öde som ett hedersmord. Sorgen är stor och på gravstenen står orden ”Villkorslös kärlek” inristad som de sista orden till eftervärlden.

Följ med i ett samtal där Renée välformulerat berättar om sitt eget JW-äktenskap med misshandel och stor sorg.

Som ung mamma, med två små barn, sökte Renée hjälp för misshandeln hennes man utsatte henne för, hos de äldste i församlingen. "Hjälpen" hon fick var artiklar om kvinnligt underordnande och en uppmuntran att "ge mannen vad som tillkommer honom", dvs sex. 

Idag är Renée öppen omkring sin bakgrund. Skammen och smärtan har dock tagit tid och bearbetning för att komma genom.

Tack Renée för att du ville dela denna vackra och samtidigt smärtsamma livsberättelse. Jag tycker den visar vilken enorm styrka som finns inom oss alla!

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Karoline Lindboe Englund. Innehållet i podden är skapat av Karoline Lindboe Englund och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.