Att vara chef för advokater brukar liknas med att valla katter. En svår uppgift. Men Maria-Pia Hope, vd/managing partner på Advokatfirman Vinge, har lyckats så bra att hon har utsetts till Årets Chef 2022.

Hon började som vd på Vinge 2012, mitt i en mycket allvarlig kris. Media rapporterade om skandaler med felaktig skatteplanering och insiderhandel. Nyckelmedarbetare slutade. Många trodde att Vinge var uträknade.

Maria-Pia Hope berättar om åtgärderna som vände Vinge, som idag är en av Nordens ledande advokatbyråer och har ökat lönsamheten med 250 procent sedan hon tog över som vd.

”Det är lättare att leda när det bara finns en väg – framåt och uppåt”, konstaterar hon.

En viktig del i framgångsreceptet är ökad mångfald. Vinge har ökat andelen kvinnliga delägare rejält och den senast anställda får alltid en plats i ledningsgruppen.

Maria-Pia Hope berättar också om sin bakgrund, styrkor och svagheter i sitt ledarskap och hur hon har planerat sin karriär.

Cissi Elwin ställer henne inför flera olika dilemman. Vad gör hon när en flirtig manlig delägare börjar kretsa kring ett par av firmans unga kvinnliga jurister? Hur avgör hon vem som ska få en prestigeklient som alla slåss om? Och hur hanterar hon en medarbetare som är på väg att bränna ut sig?

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Tidningen Chef AB. Innehållet i podden är skapat av Tidningen Chef AB och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.