I detta avsnitt tänkte jag prata lite kort om anknytningsteorin och varför våra sociala nära relationer under våra tidiga år påverkar oss in i vårt vuxna liv samt lite kort om hur man kan förändra sina anknytningsmönster

Anknytningsteorin utvecklades på 60-70-talet av den brittiske psykologen och forskaren John Bowlby. Jag börjar avsnittet med att kort sammanfatta lite hans bakgrund. Därefter presenterar jag teorin översiktligt och varför den idag fortfarande är aktuell.

Detta är en podd som en del av verksamheten Socialpsykologisk Vård- som erbjuder terapi individuellt och i grupp i Stockholm och på distans. Ni får gärna hjälpa till att sprida det här genom att klicka på gilla eller dela programmet.

För vidare läsning om Bowlby och hans anknytningsteori- rekommenderar jag Tor Wennerbergs bok “Själv och tillsammans” som kom ut för några år sedan.

Socialpsykologisk Vård Stockholm

www.socialpsykologiskvard.se

Produktion & upphovsrätt: Gustaf Lundh

Musik: Fiktion - "Alania", "Wobble trust" samt "9-X-X-3-7-8-3-2-7" ur "Burn That Gloom" 2012

Källor till artikeln:

* Bowlby J. Attachment and Loss: Vol. 1 Attachment, Penguin Books 1969-89

* Bowby J. Attachment and Loss: Vol. 2 Seperation, Pelican Books 1975

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Gustaf Lundh. Innehållet i podden är skapat av Gustaf Lundh och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.