Är idrott och nationalism bara av ondo? I Rwanda har landets cykellag gett nationen nytt hopp, medan idrott och nationalism på andra håll ger näring åt destruktiva krafter.

Nationella ledare har sedan länge insett kraften i att utnyttja idrotten för sina egna syften. Men å andra sidan: är det  önskvärt att idrotten är neutral i en värld full av konfliker och mänskligt lidande?Och i en globaliserad värld - hur länge måste man ha varit svensk medborgare för att hyllas som hjälte efter att ha bärgat hem ett guld åt nationen?Reportage från Kista Galaxys träning (bilderna). SR:s korrespondent i Afrika - Richard Myrenberg - träffar cykellandslaget i Rwanda. Och så en krönika om fotboll och nationalism i Latinamerika av Lars Palmgren.Sport i P1 söndag 7 juni 8:05 (repris 19:30)Gäster: Lasse Dencik, socialpsykolog och Ida Ali-Lindquist, som bloggar om sport.Programledare Gunnar Bolin. Reporter Deniz Merdol. Producent Peter Sandberg.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.