Husen som byggdes för sommaren. 1938 sker något fullständigt revolutionerande i Sverige. Tiden är mogen att införa lagstadgad ledighet för alla arbetare; rätt till 2 veckors betald semester. Arbetarklassen vinner äntligen den fritid som ger möjlighet att byta miljö och få perspektiv på sin vardag.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Enligt tidens ideologi anses förströelse göra människor förströdda, kortsiktiga nöjen göra människor nervösa. Aktiva nöjen, segling, camping- och cykelsemester, är det bästa. Runt om i landet, längs älvarna, vid sjöarna och i skogsbrynen, öppnas det vandrarhem, byggs det sportstugor och fritidshus för ett aktivt friluftsliv. Ny teknik och nya material gör att det går att bygga både billigt och lätt. Masonit, en träfiberskiva, används flitigt och du kan fortfarande se enkla så kallade "masonitstugor" på badorter som t.ex. Tylösand som byggdes ut på 30- och 40-talen. Fritidshusen saknar bekvämligheter, det ska vara utedass och vatten som hämtas i brunn. Tidigare, innan 1938 var det bara den välbeställda medelklassen och överklassen som haft möjlighet till sommarvistelser; sk. Sommarnöjen. Hus till för rekreation max 1,5 h timme med ångbåten ifrån staden. I veckans program tar arkitekten Katarina Bonnevier med oss ut i sommaren, till de hus vi tar vår tillflykt i när staden känns trång. Gäst i studion är arkitekturhistorikern Ann Katrin Pihl Atmer som berättar om vikten av veranda och utsikt. Hör Salima Severin berätta om vikten av att odla en kolonilott. Och hör hur den ekonomiska kollapsen 2007 skapade ruiner av semesterparadis i ett av världens turisttätaste land Spanien. 

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.