Vad är det som gör att så många hem är klädda i vitt?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Varför är alla våra rum vita? Var kommer den vita färgen ifrån? I veckans program tar arkitekten Katarina Bonnevier oss till 1893. Till den stora världsutställningen i Chicago. Under sex hektiska månader besökte 27 miljoner människor utställningen som hade formen av en stad som byggts upp enbart för utställningen. En stad som byggts upp av 40 000 arbetare under två år. I staden kunde besökarna vandra längs med huvudgatan, The Midway Plaisance och beskåda civilisationens framsteg - här var länder från hela världen som visade upp sina tekniska, ekonomiska och kulterella landvinningar. Det som utmärkte staden var dess färg. Varenda en av de 300 husen som byggts upp var vita. De skulle representera renhet, ett vitt ark, civilisationens höjdpunkt. Den vita febern är som starkast här, några varma sommardagar i Chicago 1893. Snart kommer vitheten sprida sig över världen, flytta sig från fasaderna, ta klivet in genom farstun och färga våra hallar, kök och sovrum. 

I veckans program möter vi designern och formgivaren Marianna Alves och idéhistorikern Jan Garnert. Vi besöker medelhavsmuseet och pratar med Fredrik Helander och Barbro Santillo Frizell vid Svenska institutet i Rom.  

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.