Här är lite som i Twin Peaks, säger Maja Heuer, museichef på The Glass Factory i Boda. När glasriket gick i bitar kom konstnärerna tillbaka in i hyttan. På 60-talet gjorde Erik Höglund bubblor i glaset och Monika Backström hällde gem i glasmassan. Hur ser revolten ut idag? Möt Fredrik Nielsen som gör sprutlackerade obrukbara kannor, Matilda Kästel som blandar silikon i glaset till nya fiktiva organ, och Åsa Jungnelius som numera driver hyttan på The Glass Factory i Boda. The Glass Factory är också Sveriges största glasmuseum med 40.000 föremål i samlingarna och utvecklar nya strategier för materialet genom olika projekt och samarbeten med konstnärer. Glas är inte bara vackert utan kan också vara vasst, och hotfullt. Smälta in, eller röra till.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Följ med  på en tur till bruken i Skruf, Åfors och Kosta. Vad är det som händer? Och träffa dramatikern Gertrud Larsson som skrivit pjäsen Glasjesus som i somras spelades för utsålda tält. Glasjesus handlar om finansmannen Torsten Jansson som innan nedläggningarna av Orrefors och Åfors sågs som en sorts bygdens frälsare.

Ett program av Katarina Wikars.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.