- Jag skriver om varje händelse, om Al-Shabab och barnen som sprängs, berättar hon. När jag skriver så gråter jag. Och gråter jag kan andra också gråta. Amina Said, biolog vid Karolinska Institutet i Solna och poet, en av ca 45 000 tusen somalier som bor i Sverige, har nu två länder att dikta om.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

– Kanske ser du bara en främling, en flykting som har haft det jättesvårt. Men bland oss finns filosoferna, dramatikerna, författarna och inte minst poeterna, säger Abdibashir, poet och författare, sedan många år bosatt i Sverige.

Somalias poesi ställer frågorna om gud, den bearbetar krigen och formulerar satiren. Den skärper politiska möten, finns för att lösa konflikter och för att visa var man står.

Och så diktas det förstås om kärlek. Alltid. Somalia har sin Romeo och Julia och i diasporan, i Europa och USA, växer ny generation poeter fram.

Du är en häst, som springer ensamOch han försöker tämja digJämför dig med en omöjlig motorvägMed ett brinnande hus...

                                     Warsan Shire

Ett program av Helen Ardelius.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.