I detta avsnitt gästa Katarina Lundblad, terapeut och lärare i Mindfulness och med sig har hon klienten Annika Isacsson. Annika har som Katarina lång erfarenhet av Mindfulness och utbildar sig till terapeut men har också gått i mycket egen terapi. Först får vi höra hur ett terapisamtal där man använder verktyg från Mindfulness och Mindful Self Compassion kan gå till och därefter pratar vi om varför detta är användbart och hur man kan börja använda sig av det.


Några ord från Katarina Lundblad


"Att arbeta med kroppen är ovant och svårt för många som jobbar med samtal, terapi och coaching. Mindfulness är ett sätt att börja bli mer bekant med sin kropp och vara medvetet närvarande i vad som händer i den, det kallas embodiment.


Några frågor som vi kan öva upp för oss själva är; Vad känner jag? Var i

kroppen? Hur känns det? Om vi är i kontakt med en känsla/känslor kan vi öva oss

i att sätta namn på dem med mjuk varm röst (som aktiverar trygghetssystemet

i hjärnan och bromsar hotsystemet och ger ett inre utrymme för att kunna

observera, uppmärksamma det som är.


I mötet bad jag också Annika lägga en hand på kroppen för att aktivera trygghetssystemet som tröstar och lugnar. Jag bad henne återkomma till sittställningen som är basen för att inte bli översvämmad av känslor och öka tillit till känsloreglering. För terapeuten innebär det en öppning till fördjupning i lyssnandet och i det som pågår i mötet genom att vi är grundade i oss själva, förankrade i 

kroppen vilket dessutom gör att vi känner våra gränser tydligare och är mer uppmärksamma på när vi behöver pausa, ett sätt att förebygga empatiutmattning."


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sverigehälsan. Innehållet i podden är skapat av Sverigehälsan och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.