ÄNTLIGEN DAGS ATT DESTILLERA! Via lite små farthinder som rättelser kring logaritmiska och exponentiella skalor är vi ÄNTLIGEN framme vid att vi ska koka sprit i mäskpannan. Oh joy! Men i vanlig ordning ska det smånördas lite kring även detta avsnitt. Häng med!
Vad var det i glaset?
Mathias hade en officiell buteljering från Bladnoch, denna trettonåring:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/1228
David njöt av en 23-årig single cask Aultmore från Whiskybroker:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/81997
Jeroen körde med Jameson single pot still:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/219303
Låt oss koka sprit i mäskpannan!
Här behöver man gå till specialistlitteratur:
Buxton, Ian, & Paul S. Hughes, The science and commerce of whisky (Cambridge: RSC Publishing, 2014).
Mujtaba, I. M., Batch distillation: Design and operation (London: Imperial College Press, 2004). Series on chemical engineering 3
Nicol, Denis A., ”Batch distillation”, i Russell, Inge, Graham G. Stewart & Julie Kellershohn, red., Whisky and other spirits: Technology, production and marketing, 3 uppl. (London: Academic Press, 2022) s. 247–270.
Ellsbergers bok som David nämnde:
Ellsberger, Per, Skotsk whisky: allt om maltwhisky: historia, tillverkning, destillerier, andra reviderade upplagan (Stockholm: Prisma, 2007).
Texten av Roger Melander som David nämnde finns här:
https://web.archive.org/web/20211018032747/http://masterclass.boxwhisky.se/sv/the-middle-cut
Här når du oss:
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960