ÄNTLIGEN DAGS ATT DESTILLERA! Via lite små farthinder som rättelser kring logaritmiska och exponentiella skalor är vi ÄNTLIGEN framme vid att vi ska koka sprit i mäskpannan. Oh joy! Men i vanlig ordning ska det smånördas lite kring även detta avsnitt. Häng med!

Vad var det i glaset?

Mathias hade en officiell buteljering från Bladnoch, denna trettonåring:

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/1228

David njöt av en 23-årig single cask Aultmore från Whiskybroker:

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/81997

Jeroen körde med Jameson single pot still:

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/219303

Låt oss koka sprit i mäskpannan!

Här behöver man gå till specialistlitteratur:

Buxton, Ian, & Paul S. Hughes, The science and commerce of whisky (Cambridge: RSC Publishing, 2014).

Mujtaba, I. M., Batch distillation: Design and operation (London: Imperial College Press, 2004). Series on chemical engineering 3

Nicol, Denis A., ”Batch distillation”, i Russell, Inge, Graham G. Stewart & Julie Kellershohn, red., Whisky and other spirits: Technology, production and marketing, 3 uppl. (London: Academic Press, 2022) s. 247–270.

Ellsbergers bok som David nämnde:

Ellsberger, Per, Skotsk whisky: allt om maltwhisky: historia, tillverkning, destillerier, andra reviderade upplagan (Stockholm: Prisma, 2007).

Texten av Roger Melander som David nämnde finns här:

https://web.archive.org/web/20211018032747/http://masterclass.boxwhisky.se/sv/the-middle-cut

Här når du oss:

En trea whisky på Facebook

Maila till oss på hej@entreawhisky.se

Davids blogg tjederswhisky.se

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky

Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Jeroen Wolfers, Mathias Elovsson, David Tjeder. Innehållet i podden är skapat av Jeroen Wolfers, Mathias Elovsson, David Tjeder och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.

En trea whisky

237: Från ax till fylla 7: bränn bränn bränn

00:00