THAT’S THE CHIT! Våra hjältar kastar sig över mältningens ädla konst och HÄR finns mycket att hämta. Nördigt och härligt med avstamp i Davids egen bloggpost. Men ibland håller han inte med sig …

Vad var det i glaset?

David hade en 7 år gammal rökig Bunna från en sherry butt buteljerad helt nyss av Svenska Eldvatten; Mathias njöt av en Douglas Laing Glengoyne 12 YO på 48,4%; Jeroen körde med Box The Archipelago 2016.

Från ax till fylla del 2: mältning något så inihelvete…

Den här långa långa texten innehåller det mesta, som framgick av själva avsnittet:

http://tjederswhisky.se/ur-bokmanus-maltning/

Sedan, se till exempel:

Briggs, Dennis E., Malts and malting (London: Blackie Academic & Professional, 1998).

Hertrich, Joseph D., ”Topics in brewing: malting”, Master Brewers Assocation of the Americas Technical Quarterly 50, nr. 4 (2013), s. 131–141.

Litteraturen om mältning är omfattande men jag tror vi får stanna här.

Alldeles för kort om Saladinlåda:

https://en.wikipedia.org/wiki/Saladin_box

David är skeptisk till Davids påstående att man kölnar i Saladinlådor, det är framför allt en låda där groningen sker.

Saladinlådor!


CC BY-SA 3.0 Peter Schill, https://en.wikipedia.org/wiki/Saladin_box#/media/File:Bef%C3%BCllung_eines_Keimkastens.jpeg


Källa: Stopes, Henry, Malt and malting: An historical, scientific, and practical treatise, showing, as clearly as existing knowledge permits, what malt is, and how to make it (London: F. W. Lyon, 1885).

Här når du oss:

En trea whisky på Facebook

Maila till oss på hej@entreawhisky.se

Davids blogg tjederswhisky.se

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky

Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Jeroen Wolfers, Mathias Elovsson, David Tjeder. Innehållet i podden är skapat av Jeroen Wolfers, Mathias Elovsson, David Tjeder och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.

En trea whisky

231: Från ax till fylla del 2: Mältning

00:00