Människans mått återutsänder 12 utvalda program. Större delen av det här programmet sändes första gången 6 november 2017.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Att kunna teckna en försäkring är en grundval mycket av vår välfärd vila på. Vem som kan teckna en försäkring, styrs av försäkringslogiken, som i sin tur utgår från hur vi mäter och värderar risker. Idén är att människor accepterar att dela på en risk, om alla löper ungefär lika stor risk att råka ut för den. Men vad händer med den som hamnar utanför? Och vad händer med sammanhållningen i samhället när risker blir lättare att mäta?

Den här veckan försöker Människans mått tränga in i försäkringarnas psykologi och matematik. Det var två 1700-talsuppfinningar som gjorde det möjligt för försäkringsbranschen att växa till en industri som förvaltar lika stora summor som hela länders bnp: sannolikhetskalkylen och befolkningsstatistiken. Med all data vi samlar på oss har riskberäkningar aldrig varit så enkla att genomföra som nu.

I programmet hör du:Gunnar Andersson, aktuarie (dvs försäkringsmatematiker)Marie Hosinsky, ekonomIngvar Nilsson, nationalekonomChristina Wahlström, tf verksamhetschef Idéer för livet

Reportrar: Jesper Cederstrand och Lisa Karinsdotter PålssonProducent och programledare: Fredrik PålssonLjudmix: Johan Chandorkar

Människans mått är ett program från Umami Produktion.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.