Människans mått återutsänder 12 utvalda program. Större delen av det här programmet sändes första gången 13 november 2017.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det finns nog inget tillfälle under modern tid som tilliten till våra myndigheter varit så hårt prövad, som nu under Coronakrisen. Det här programmet från 2017 handlar om vad tillit till myndigheterna och vårdapparaten grundar sig på – och vilken roll uppmätta resultat spelar för den här tilliten.

Programmet gjordes i vår serie om att mäta risker, och frågan som ställs i programmet är vad som får oss att lita på läkare och myndigheter, när de presenterar oss för olika risker? Vad är det som gör att vi litar på vissa riskbedömningar, och inte på andra?

Människans mått närmar sig frågan genom en blandning av personliga berättelser och filosofiska resonemang. Varför är tilliten till det svenska vaccinationsprogrammet så hög? Varför lyssnar vi på en läkares bedömning och inte en annans?

I programmet hör du:Niklas Vareman, filosof och forskare vid Vetenskap och beprövad erfarenhet, Lunds Universitet.Erika Wall, sociolog och forskare, Mittuniversitetet i Östersund.Kathy Falkenstein Hagander, barnläkare och hälsovårdsöverläkare på Region Skåne.Sten Anttila, projektledare på Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, samt forskare vid Vetenskap och beprövad erfarenhet, Lunds Universitet.Sara Riggare, forskare på centrum för Hälsoinformatik, Karolinska Institutet.Marie Hosinsky, ekonom Svensk Försäkring.Christine Leeb-Lundberg, barnmorska i Lomma.

Reportrar: Pernilla Ståhl, Jesper Cederstrand och Lisa Karinsdotter Pålsson.Producent och programledare: Fredrik Pålsson.Ljudmix: Johan Chandorkar.

Programmet kommer från Umami Produktion i Malmö.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.