Kossornas planet handlar om mat från hav och vatten, och vi besöker företaget som odlar stör för "rysk kaviar" i Sörmland, en algodling i Kosterfjorden och träffar mannen som odlar fiskar som äter matavfall, mitt i Göteborg.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I en stor nedlagd fabrikshall utanför Nyköping, en före detta tegelpannefabrik i Enstaberga  odlas det numera en riktig lyxartikel, som efter flera års slit nu börjar sig ut på marknaden – nämligen svart kaviar, alltså "rysk", men nu sörmländsk kaviar från stör. Det är makarna Jelena och Sergej Gazeev som tillsammans med sin son driver störodlingen.

Vi tar båten ut till en forskningsalgodling i Kosterhavets nationalpark, där forskare från Göteborgs universitet odlar sockartare, en tångsort, som kan bli till mat. Det är föreståndaren på Tjärnö marina forskningsstation som guidar oss.

Makarna Lindegarth, Susanne och Mats, forskar båda om ostron, också på Tjärnö, och hoppas på mer ostronodling i Sverige i framtiden.

Och vi träffar eldsjälen Niklas Wennberg som driver organisationen Stadsjord. Han började med att skaffa grisar inne i Göteborg, för att göra närproducerad mat av matavfall. Nu odlar han fisk (och grönsaker) i centrala staden, så kallad akvaponik, och fiskarna han odlar är ungefär som grisar, säger han – det äter allt.

Programledare: Björn Gunér och Lena Nordlund

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.