I Kosterfjorden finns Sveriges enda marina nationalpark, som blir som ett fönster ut mot Atlanten. Här är nämligen väldigt djupt, och här finns djur och växter som annars inte finns i Sverige, som till exempel koraller.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi besöker Tjärnö marina forskningsstation och föreståndaren Kerstin Johannesson, som är föreståndare, har jobbat här hela sitt vuxna liv, sen 1970-talet och forskar om snäckor, som kan förändra sig efter sin miljö mycket snabbare än vid vanlig evolution.

Hon visar också deras klappakvarium som är öppet för allmänheten, och där finns flera exempel på nya arter, som kommit de senaste åren. Japanska ostron, alger och kammaneter.

Göran Nylund och Alexandra Kinnby forskar båda om alger, tång, men på varsitt sätt. Göran Nylund vill hitta användningsområden för odlade alger, inte bara inom livsmedelsbranschen, utan också till exempel läkemedelsbranschen.

Alexandra Kinnby är intresserad av hur samma sorts alger klarar ett varmare hav, i klimatförändringarnas tid.

Vi träffar också forskaren Gunilla Toht som forskare om olika havsorganismers sätt att kommunicera med hjälp av kemikalier. Till exempel sjöstjärnor.

Programledare: Björn Gunér och Lena Nordlund

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.