Johan Jönson pratar om en dikt av Lennart Sjögren
Avsnitt

Johan Jönson pratar om en dikt av Lennart Sjögren

Johan Jönson pratar om en dikt ur Lennart Sjögrens senaste diktsamling I grenverket (2019). Har stenen en vilja i Sjögrens dikt? Johan Jönson ser stenarnas vittnesbörd genom årtusendena i relation till den kortlivade människan, och förklarar dessutom vad Lennart Sjögren har att göra med Gamla testamentet. Dikten finns att läsa på s 10 i I grenverket. Programledare är Lina Rydén Reynols.


Johan Jönson slog igenom stort med den omfångsrika poesiboken Efter arbetsschema år 2008, vilken gav honom både Aftonbladets litteraturpris och en nominering till Nordiska rådets litteraturpris. Dubbelverket Marginalia/Xterminalia gavs ut 2019 och belönades med Sveriges Radios lyrikpris samt blev nominerat till Nordiska rådets litteraturpris. I februari 2021 kommer Johan Jönsons nästa bok ut, den över 2000 sidor långa ProponeisiS.


Lennart Sjögren är född 1930 och bor på Öland. Han har varit verksam som poet i mer än sextio år och innehar idag en särställning i svensk litteratur. Sjögren fyllde 90 år i somras och är fortfarande en fullt aktiv poet. Han debuterade 1958 med Håll portarna öppna och har sedan dess utkommit med ytterligare nästan trettio böcker. Genom åren har han tilldelats många utmärkelser, bland annat Sveriges Radios Lyrikpris, Frödings stora pris, De Nios pris, Karlfeldtpriset och Aspenströmpriset. Lennart Sjögren är också verksam som målare. Han senaste bok är I grenverket, som kom förra hösten. 


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Albert Bonniers Förlag. Innehållet i podden är skapat av Albert Bonniers Förlag och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.