Peter Lundberg kände i hela sitt liv en längtan efter att få veta vem hans pappa var. Hans mamma var bara 17 år när Peter föddes. Inte ens på mammans dödsbädd fick han några besked.

Så när Peter var 55 år blev längtan och nyfikenheten för stor. Han började söka sin okända pappa via DNA och släktforskning.

Helt otroligt fick han träff och hittade en halvbror.

Men Peter blev även erbjuden att söka i sitt genetiska arv via olika DNA-tester. Efter en kort tid fick han ett svar som fick hela hans tillvaro att rasa.

Peters familj har den farliga genen APOE4-genen som orsakar Alzheimer. Han gick ned i svart. Hans fru började föra anteckningar för att spåra konstiga förändringar i Peters sätt att vara. Löpande dök det upp symtom, som att han glömde vem han pratat med dagen innan. Vid julens traditionella spelkvällar fattade han inte reglerna. På jobbet kom han av sig när han skulle hålla ett föredrag. Det blev bara svart.

”Då blev jag riktigt rädd. Var det dags nu”, berättar Peter i den här podden.

I början av det här året fick han så svaret han inte ville ha.

Bara 59 år gammal har Peter fått diagnosen Alzheimers sjukdom med tidig debut.

Nu är Peters enda räddning att det kommer en ny bromsmedicin i tid. Det kan förlänga hans liv.

”Nu lever jag ett halvår i taget. Tar inga drastiska beslut, frånsett att jag prioriterar hårdare vad jag vill ägna mig åt min resterande tid i livet.”

Peter är hobbymusiker och sjunger och spelar nu in musik han alltid älskat.

Men hur gick med jakten på pappan, där allt började.

Lyssna på podden här nedan så får ni höra hela Peters fantastiska historia.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Henrik Frenkel. Innehållet i podden är skapat av Henrik Frenkel och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.