Vem står näst i tur för rösträtt? Ett samtal mellan Katharina Berndt Rasmussen, Bengt Sandin och Döderhultarmuseet i Oskarshamn.
Avsnitt

Vem står näst i tur för rösträtt? Ett samtal mellan Katharina Berndt Rasmussen, Bengt Sandin och Döderhultarmuseet i Oskarshamn.

I detta avsnitt ska vi stanna till och tänka till en extra vända på rösträtten. För varför är det så att rösträtten bara gäller för den som är 18 år eller äldre? Och borde fler grupper representeras i demokratiska beslut? Barn har ju rättigheter till exempel, eller borde vi ta mer hänsyn till djuren? Eller framtida människors behov? Alltså de som inte fötts ännu.

I det här avsnittet får vi chans att lyssna på filosofen Katharina Berndt Rasmussen vid Institutet för framtidsstudier där hon bland annat forskat om demokratiska beslutsregler ur ett moralfilosofiskt perspektiv. Mitt emot Katharina sitter professor emeritus Bengt Sandin vid Linköpings universitet som fokuserat mycket av sin forskning på barns deltagande och rösträttsålder.

I avsnittet får Katharina och Bengt en fråga från Döderhultarmuseet i Oskarshamn som tar avstamp i det oäkta barn som finns med i Döderhultarns skulptur med namnet “Häradsrätten”.


Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Museer. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Museer och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.