I nittonde avsnittet av Svenska Nomaders podcast träffar vi Anna Troberg som är ordförande för fackförbundet DIK och pratar om behovet av en svensk egenföretagarmodell. Allt fler människor väljer idag att bli egenföretagare och under samtalet belyser vi problematiken med att det svenska trygghetssystemet inte är anpassat för dem som frilansar. Bland annat har det fört med sig att den som driver eget i mindre utsträckning är sjuk på pappret, inte för att man inte blir sjuk utan som en följd av att trygghetssystemen är krångliga att använda. Egenföretagare har trillat mellan stolarna.

Vi diskuterar att staten idag uppmuntrar människor att starta företag och jobba med nya idéer, samtidigt som den svenska modellen, som jobbats fram under flera decennier i mötet mellan arbetsgivare och fackförbund, bara fungerar för den som är anställd. Vi pratar också om trygghets-skillnaden mellan att ha en traditionell anställning, att driva eget företag eller att vara 'egenanställd' - som är en växande trend idag där man låter ett annat företag fakturera åt en, och som i många fall är ännu otryggare än att driva eget.

DIK är fackförbundet för kommunikations- och kulturbranschen och verkar bland annat för att öka tryggheten för egenföretagare i Sverige. Under samtalet delar Anna också med sig av tips kring vad man som egenföretagare kan göra redan idag för att skapa en ökad trygghet för sig själv.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Svenska Nomader. Innehållet i podden är skapat av Svenska Nomader och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.