klurigt att fixa ihop en grön högtidsmiddag för släkt och vänner? Eller bara sugen på nya idéer till helgmiddagen? Här kommer vego-kroppkakor, vegan-Janzon och en härligt rökig brysselkålssallad!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Recept: Therese Svensson

Nu tolkar vi högtidsmat som härligt stinn svensk bonnamat som man ska dela med nära och kära på en söndagsmiddag eller något annat festligt tillfälle. För kruxet som många har är att man kanske inte riktigt vet vad man ska bjuda på när ett kärt vego slår sig ned till högtidsbordet. Så jag hoppas att dagens program ska ge en liten skjuts i rätt riktning oavsett vilken mattyp du är.

 

Vegan Janzon med svartkål och havregrädde med ansjoviskryddor

Vegan, glutenfritt, laktosfritt, mjölkfritt

Vegansk Janzons frestelse är en game changer på högtidsbordet – istället för potatis har jag mustig rotselleri och svartkål som fått puttra i havregrädde infuserad med kryddorna man använder i ansjovis. Det vill säga, det kommer smaka äkta Jansson på bästa sätt utan minsta tillstymmelse till vare sig fisk eller trista konserver. Den passar även perfekt för de som inte äter potatis av hälsoskäl.

Tips: Har du en balkong eller en pallkrage på gården, är svartkålen en himla bra odlingskamrat. Den växer på höjden, istället för på bredden som grönkål, så den tar lite plats och blir även väldigt fin. Jag odlade den några år i mina balkonglådor och de växte på fint. Svartkål kallas även för palmkål så då förstår man hur den ser ut när den växer.

 

Ingredienser: 1 ugnsform

1 rotselleri

Ett knippe svartkål

2 gula lökar

Ca 1 liter havregrädde eller annan växtbaserad matlagningsgrädde

Mjölkfritt smör

Salt, vitpeppar

Ansjoviskryddor 1/2 tsk av vardera:

Muskot, kryddpeppar, nejlika, kanel, ingefära

Gör så här:

Skala och skiva en rotselleri tunt och skär till halvmånar. Skala och skiva lök. Dra bort mittnerven i svartkålen och skär till mindre bitar.

Fräs löken i en stor kastrull i rapsolja och en klick mjölkfritt smör tills glansigt.

Tillsätt kryddor, rotselleri och svartkål. Häll på havregrädde och en till stor klick smör.

Låt puttra ihop lite, rör om då och då, smaka av grädden och ha i mer kryddor om det smakar för lite.

Häll över kalaset i en smörad ugnsform. Skjutsa in i mitten av ugnen ca 40 minuter på 200 grader eller tills rotsellerin är genommjuk när du prickar den med en kniv och allting ser oemotståndligt gott ut.

Servering: Ät och var beredd på paltkoma.

 

 

 

Kroppkakor på jordärtskockor med fräst svamp, syrlig rödkål och vegan kantarellmajo eller brynt hasselnötssmör

Vegetariskt, glutenfritt

Min släkt kommer från Skellefteå och Renån i Jämtland – gemensamt med bägge ställen, förutom otroligt vacker natur, är att man är väldigt förtjust i olika typer av palt. I Västerbotten är Pitepalt kanske mest vanlig och i jämtland kallas den för kams. Skillnaderna mellan alla palter är lite förvirrande, men en fingervisning är att pitepalt oftast bara görs på vetemjöl, vanlig palt består av råriven potatis medans kams gör på kornmjöl. På Öland och Småland heter palten kroppkaka och där gör man den på kokt potatis. Jag gör den däremot på favoriten jordärtskockor. Men det går också bra att göra dem på sötpotatis och salvia.

VEGAN: Själva kroppkakorna är vegan, så skippa det brynta smöret om du vill hålla det så. Ät i så fall gärna med vegankantarellmajon!

Kroppkakor...

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.