Kalas är kul. Det är själva grundtanken! Men det kanske inte alltid är så kul att stå i köket hela dagen. Här tipsar vi om lika goda som enkla rätter att bjuda kompisarna på.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Recept: Therese Svensson

Mina favorit-tevekockar är Floyd, Julia Child, den svenske kocken i Mupparna, Two Fat Ladies och Chris Stein. Chris Stein kanske sticker ut mest för han är inte så udda, utan mest en brittisk mysgubbe med koll på smak och traditionell comfort food. I en serie var han i Frankrike och reste runt på en pråm med en hund, såklart sevärt i sig, men så lagade han pissaladière i ett avsnitt som jag föll pladask för. Han förklarade det som en sydfransk smördegspizza, som toppas av karamelliserad lök, oliver, sardeller och örter på smördeg som sedan äts skurna till snittar eller slices. Jag testade det genast hemma och efter det har pissaladièren varit ständigt återkommande på matrepertoaren. Originalet är visserligen pescetariansk i och med sardellerna, men hoppa över dem och du har en svingod vegetarisk smördegspizza med smältande mjuk söt rödlök blandat med örter och svarta umamismakande oliver. Dessutom blir det vegan om du väljer en smördegsbotten med mjölkfritt smör. Låt dig inte luras av just namnet smördeg för den smördegen som finns i butik är mer än ofta mjölkfria, kom bara ihåg att kolla innehållsförteckningen.

 

Pissaladière med ädelost, päron och plommon

Vegetariskt

 

Ingredienser:

Smördeg – antingen färdiga portionsark eller stora ark som du själv skär till

En bit ädelost eller annan grönmögelost

Frukt som plommon, päron, äpple, nektariner

 

Gör så här:

Skiva frukten.

Lägg ut smördegen på en bakplåt, pricka degen med en gaffel så de inte fluffar upp sig för mycket och toppa med den skivade frukten.

Smula över ost och skjutsa in i ugnen efter instruktioner på smördegsförpackningen (det brukar vara kring 20 minuter i 200 grader). Låt svalna något och servera.

 

 

Pizzabullar med mandelpotatis, västerbottenost, rödlök och tryffelolja

Vegetariskt, laktosfritt

Pizzabullarna föddes när jag insåg att man kunde rulla pizzan som en kanelbulle med fyllningen inuti istället för ovanpå, så att man kunde äta sina slices som bullar istället för just slices. Det här är alltså smart som tusan när man exempelvis ska frakta mat till ett knytkalas, eller om man vill preppa och förbereda mat till en fest. De är också suveräna att frysa in. Och perfekta att fylla med vadmannuänharhemma, allt från klassiker som tomat, ost och örter till rökt svamp, srirachamajonnäs och bränd kål funkar fint. Här fyller jag dem med några klassiska rester jag brukar ha hemma – kokt mandelpotatis, riven ostskalk och smörfräst rödlök.

Vegan: Byt ut osten mot växtbaserad dito eller havrefraiche, använd mjölkfritt smör.

Glutenfritt: Använd glutenfri deg. Köp färdig eller baka själv efter mitt favoritrecept av Maria Blohm och Jessica Frej som du hittar här.

  Ingredienser ca 10 st pizzabullar:

1 pizzadeg, färdigköpt eller hembakt, se faktaruta

Ca 3 mandelpotatisar eller någon annan god potatissort

3 dl riven Västerbottenost

2 rödlökar

Färsk timjan

Olivolja

Smör

Salt

Tryffelolja (kan uteslutas om du inte gillar)

 

Gör så här:

Koka potatisen tills den är genommjuk och strimla rödlöken. Fräs rödlöken i en klick smör med timjan, salt och lite olivolja på medelhög värme tills...

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.