När hjulen rullar på i AB Sverige trängs de strategiska diskussionerna undan i många små och medelstora företag. Företagshjärnan är upptagen av operativa frågor; vem har inte rekryteringsbehov eller irriterande leveransproblem, räck upp en hand. Det som är intressant, och kanske också motiverande till att göra något åt det, är att fundera på vad som händer när de strategiska och visionära diskussionerna hela tiden skjuts på framtiden. Hur påverkas företagets förutsättningar att konkurrera? Exempelvis möjligheterna att ta del av offentliga satsningar.

För några veckor sedan bjöd Jan och jag in Martin Wänblom till podd-studion och vårt prat fick mig att se på ”strategi och visions-bristen” ur ännu en vinkel. Martin är VD för Innovatum i Trollhättan, ett av Sveriges etablerade utvecklingscentrum som stödjer näringslivet på många olika sätt. I vår diskussion blev det så tydligt hur företags förmåga att diskutera de strategiska frågorna i styrelse och ledningsgrupp ganska direkt påverkar deras möjligheter att ta del av alla de utvecklingssatsningar som nu görs på regional, nationell och internationell nivå. Naturligtvis vände vi och vred på ämnet ännu mycket mer under vår diskussion och Martin tog också chansen att beskriva Innovatums roll i utvecklingsarbetet. Så fram med hörlurarna och träningsskorna, lyssna på oss och tycka till.

____________________________________________________More Pod – en podcast om affärsutveckling. Jan Holmqvist och Karin Larsson Almqvist djupdyker varannan vecka i ämnen som på ett eller annat sätt berör affärsutveckling. Tillsammans har de över 50 års erfarenhet från sälj- och marknadsområdet och gör allt för att du som lyssnar ska få nya intressanta perspektiv, de bästa råden och senaste tipsen inom området. Gå in på moremanagement.se om du vill veta mer om företaget.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör More Management. Innehållet i podden är skapat av More Management och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.