I det tredje avsnittet av Statens mediepodd pratar vi om den digitala utvecklingen och dess möjligheter och utmaningar. Gäster i studion är Ewa Thorslund, direktör för Statens medieråd, Kristina Alexandersson chef för internet i skolan på stiftelsen .SE, och Jonas Andersson Schwarz, forskare och doktor i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning på internet.

I dag befinner vi oss i en tid som Jonas Andersson Schwarz beskriver som post-internet. En tid där interaktionen sker på kommersiella plattformar med regelverk där yttrandefrihet och integritet bestäms av kommersiella företag. Utan att vi egentligen reflekterar över det.

Kristina Alexandersson menar att en viktig del av att tänka mediekritiskt är att förstå tekniken bakom plattformarna vi använder. Att det är matematiska algoritmer som bestämmer vad vi ser i våra sociala flöden, till exempel. Gör sociala medier världen mindre om allt vi ser är baserat på vad vi har gillat eller delat tidigare?

Å andra sidan har engagemanget i viktiga frågor blivit större hos unga, berättar Ewa Thorslund. Kan det ha att göra med att man tar till sig nyheter på ett annat sätt när de delas av någon man känner?

Och så pratar vi om att skolan, public service och bibliotek kommer att spela en viktig demokratisk roll i våra uppkopplade liv.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Statens medieråd. Innehållet i podden är skapat av Statens medieråd och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.