Sofia Helin är född 1972 i Örebro och uppvuxen i Linköping. Hon studerade på universitetet i Lund innan hon gick först Calle Flygares teaterskola och sedan Teaterhögskolan i Stockholm 1998-2001.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sofia Helin har arbetat med scenteater – på Stockholms Stadsteater, på Riksteatern och på Dramaten. Hon har gjort film: med Maria Blom som regissör: Masjävlar, Nina Frisk, där hon spelade titelrollen. Hon har setts som Cecilia, i Arn (regi: Peter Flinth) och hon var med i Fyra nyanser av brunt (av Killinggänget i regi av Tomas Alfredson).

Men det stora genombrottet kom med rollen som Saga Norén i tv-serien Bron, det har blivit inte mindre än fyra säsonger av denna dansk-svenska produktion och 2017 kunde hon ses i den tyska TV-serien Under samma himmel.

Sofia Helin sommarpratade i P1 år 2014 och hon har varit programledare på SVT för TV-serien 30 liv i veckan, som handlade om psykisk ohälsa och om självmord.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.