Svenska politiker gillar att slå sig för bröstet och tala om hur öppet Sverige är. Offentlighetsprincipen och meddelarskyddet ihop med en stark yttrandefrihet och tryckfrihet gör att det är svårt för våra myndigheter att ha hemlisar. Till och med Försvarets Radioanstalt, FRA, försöker faktiskt vara öppna. I samband med FRA-debatten för några år sen kom det en ny paragraf. Alla ska ha rätt att skriva till FRA och fråga om man blivit signalspanad på. Det har vi testat.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I veckans Kvalet berättar vi historien om hur Sverige blev ett i särklass öppet land. Till vår hjälp har vi Nils Funcke, expert på offentlighetsprincipen. Och så brevväxlar Robin med FRA och frågar: Har han blivit signalspanad på?

Kvalet är en podd som tar upp små och stora frågor som på olika sätt rör unga inför riksdagsvalet. Vi ger dig historierna och bakgrunden som hjälper dig förstå unga svenskars verklighet idag. Med Robin Olin och Henrik Torehammar.

Ett nytt avsnitt varje lördagmorgon, på sverigesradio.se eller i vår app Sveriges Radio Play.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.