Markets podcast
Avsnitt

Avsnitt 81: Lifvs-bossen berättar allt om det obemannade konceptet: ”Gör något ingen annan gör”

Dela

Den obemannade butikskedjan Lifvs har en aggressiv etableringsplan. Nu öppnar vd:n och medgrundaren Bea Garcia för expansion utomlands – och satsning på franchise. – Vi har redan fått förfrågningar, säger hon i Market Podcast.

Lifvs har än så länge fyra butiker – men det räcker för att räknas som Europas största obemannade butikskedja. Den första butiken, som ligger i Bålsta, har varit öppen i drygt ett halvår. – Det har gått bra, över förväntan, säger Bea Garcia. Vad innebär bra i det här fallet? – Vårt mål är att butikerna ska omsätta 10 000 kronor per dag och vi närmar oss det målet, trots att vi först för några veckor sedan började jobba med att marknadsföra oss. Lifvs planerar att växa snabbt. Inom tre år ska kedjan ha 300 butiker. I somras tog de in 13 miljoner kronor i nytt kapital och planerar en ny finansieringsrunda för att fortsätta expansionen. Redan om 1,5 år hoppas Bea Garcia att verksamheten ska vara lönsam. – Det är så affärsmodellen ser ut och den tror vi på, säger hon. När kedjan är etablerad och stabil i Sverige kan det bli aktuellt att ta konceptet utomlands. – Absolut. När vi talar om 300 butiker så handlar det bara om Sverige. Alla länder med stor landsbygd behöver Lifvs och vi har redan fått förfrågningar. Har ni en plan för expansion utomlands? – Vi har långt gångna tankar och idéer. Vi är entreprenörer, skyndar fort och vill mycket, men det är också viktigt att vi gör bra ifrån oss på hemmaplan innan vi går vidare till andra länder. Lifvs butiker driftas av anställda butikschefer, en för varje kluster. Men det kan komma att ändras. Kedjan har startat ett antal bolag som representerar kluster i olika län – bolag som kan komma att tas över av handlare eller franchisetagare. – Det är mycket möjligt, det är inget som säger att vi måste äga alla 300 butiker. Vi har fått förfrågningar från ganska många personer som vill driva butiker i någon form av franchise. Den möjligheten kikar vi på redan nu, säger Bea Garcia.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Market. Innehållet i podden är skapat av Market och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.