Skogen och klimatet

Skogen och klimatet

Dela

Podden täcker in frågor som berör skog, skogsbruk och klimatets påverkan på skogen. Trä är en biobaserad råvara som i huvudsak byggs av koldioxid från luften, vatten och solenergi. Denna bioråvara kom...

Visa mer

Podden täcker in frågor som berör skog, skogsbruk och klimatets påverkan på skogen. Trä är en biobaserad råvara som i huvudsak byggs av koldioxid från luften, vatten och solenergi. Denna bioråvara kommer samhället att behöva mer av i framtiden för att ersätta fossil energi och fossila råvaror men också för att lagra in koldioxid i träkonstruktioner. Ett förändrat klimat kan kräva nya sätt att bedriva skogsbruk med hänsyn till såväl föryngring som skötselåtgärder. Vi kommer sannolikt se ökade risker för skador av insekter, svampar, stormfällning och frost. Befintlig forskning visar tydligt på ökade klimatrisker i förhållande till skogsbruket men det har i liten utsträckning påverkat åtgärder i det praktiska skogsbruket. Genom denna podd vill vi omsätta forskning till praktik och visa hur man i praktiskt och kommersiellt skogsbruk kan förändra skogsbruket för bästa klimateffekt med en ökad biologisk mångfald.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Skog och trä vid Linnéuniversitetet. Innehållet i podden är skapat av Skog och trä vid Linnéuniversitetet och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.