Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sin fullskaliga invasion av Ukraina – en händelse som brutalt påminner oss om krigets fasor. Men striderna utkämpas inte enbart med vapen på slagfältet. Parallellt pågår en intensiv kamp om narrativ, sanning och perception – en informationskrigföring som påverkar både parterna i kriget och den globala opinionen.
I detta specialavsnitt gästas vi av Stefan Borg, en av Sveriges mest erfarna journalister och tidigare utrikeskorrespondent på TV4. Med decennier av erfarenhet från några av världens mest komplexa konflikter delar han med sig av sina insikter om informationspåverkan och desinformation.
Stefan berättar även om sina personliga erfarenheter från sitt arbete på plats i Ukraina. För detta arbete nominerades han till en Emmy Award 2023, och hans perspektiv ger oss en djupare förståelse för hur Ryssland använder informationspåverkan som ett strategiskt vapen.
Vi diskuterar komplexa frågor om Rysslands informationspåverkan mot Ukraina: Vad innebär egentligen informationspåverkan? Hur har narrativet om kriget formats och manipulerats? Vilka tekniker har använts för att påverka både den ukrainska befolkningen och den internationella opinionen? Och vilka lärdomar kan vi dra för att bättre förstå och motverka informationspåverkan – nu och i framtiden?
Detta är ett engagerande och insiktsfullt avsnitt om en av vår tids mest avgörande utmaningar – och vikten av att skilja fakta från lögn i en tid av desinformation
Kontakta oss gärna på info@cyberchatschill.se eller vår Instagram @cyberchatschill vid frågor!
Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör
Cyber Chats & Chill. Innehållet i podden är skapat av Cyber Chats & Chill och inte av,
eller tillsammans med, Poddtoppen.