För många är 2023 året då de för första gången hörde talas om afrikansk svinpest (ASF). Men för många jägare har afrikansk svinpest funnits på radarn i flera år. Vad få vet är att jägarna i 75 års tid bidragit till övervakningen av smittor genom det som kallas viltsjukdomsövervakningen.

 

Med avstamp i Sveriges första utbrott av afrikansk svinpest, gör vi en djupdykning i ämnet bakom 75-årsjubileumet. Vad innebär viltsjukdomsövervakning? Hur går det egentligen till? Vilka sjukdomar bevakas och varför? Vilken betydelse har jägarnas insats och vad skulle konsekvenserna kunna bli utan den?

 

Tillsammans med Bodil Elmhagen, forskningssamordnare på Svenska Jägareförbundet, och Erik Ågren, viltpatolog på SVA, lägger vi fokus på en del av jägarnas arbete som pågår i det tysta, men som har stor betydelse för samhället.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Svenska Jägareförbundet. Innehållet i podden är skapat av Svenska Jägareförbundet och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.