I det här avsnittet träffar vi Linn Hemberg som är doktorand vid Lunds universitet, institutionen för klinisk vetenskap, och forskar om sjukvårdens klimatutsläpp. I hennes forskning tittar hon särskilt på miljöpåverkan från intensivvård. Sjukvården står idag för tio procent av de globala växthusgasutsläppen. Hur ser det ut i Sverige? 

Linn har kartlagt en specifik intensivvårdsavdelning enligt en livscykelanalys där hon har dokumenterat allt från från energiåtgång, vatten och olika gaser ner på detaljnivå såsom engångs- och flergångsinstrument och engångsartiklar. Frågeställningen handlar om att ta reda på vad som har störst klimatpåverkan. Men är det verkligen engångssaxar och plastförkläden som utgör de största problemen för sjukvårdens klimatavtryck? Vad kommer vara mest värt att förbättra och förändra? Hur tror Linn att framtiden kommer se ut för sjukvårdens klimatarbete?

Podden är finansierad med stöd från Stig och Ragna Gorthons stiftelse. Programledare är Clara Fröberg. Jingel av Erik Ahl. Omslagsbild Sanja Matonickin. Skriv gärna till podden på Instagram:⁠ @forskningochutbildninghbg⁠

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Fatta forskning. Innehållet i podden är skapat av Fatta forskning och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.