"Känslan av att stå på tröskeln till en annan värld lockade mig, för jag var ett fegt barn som fick ångest av Pippi", säger Helena Dahlgren om varför "Agnes Cecilia" blev en så viktig bok för henne.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.

"Agnes Cecilia - en sällsam historia" från 1981 av Maria Gripe, som ges ut på nytt våren 2022, är en bok många bär med sig sedan första läsningen, ofta utförd i tidiga ungdomsår. Hur är den att läsa om som vuxen? Lina Kalmteg och författaren Helena Dahlgren träder in i en välbekant värld, men får också syn på nya saker.

Samtalsledare Anna Tullberg lotsar genom en läsupplevelse i parallella världar. Det handlar om tröst och att livet är större än det vi bara ser omkring oss.

"AGNES CECILIA" BLEV MARIA GRIPES STORA GENOMBROTT

Maria Gripe föddes i Vaxholm 1923. Död 2007. Debuterade 1954 med "I vår lilla stad". Skrev upp mot 40 böcker och översattes till 36 språk. Skrev bland annat böckerna om Hugo och Josefin och om Elvis Karlsson, men fick ett större genombrott med "Agnes Cecilia – en sällsam historia", som utkom 1981. Den handlar om föräldralösa Nora som har flyttat till en stor, vacker, gammal våning tillsammans med sin fosterfamilj och snart upptäcker hur det börjar hända märkliga, övernaturliga saker. En klocka går baklänges, hon hör steg utanför dörren och telefonen ringer med okända röster.

Stor uppmärksamhet fick Maria Gripe också med den så kallade Skuggserien, som inleddes med "Skuggan över stenbänken" 1982 och handlar om Carolin som kommer som hembiträde hem till en fin familj. Men vem är hon egentligen? 1989 blev de fyra böckerna i sviten tv-serie med titeln "Flickan vid stenbänken", i regi av Marianne Ahrne.

HELENA DAHLGREN LÄSTE MARIA GRIPE I TORKSKÅPET

Helena Dahlgren var tidig med att blogga om böcker i Sverige och är barn- och ungdomsboksförfattare, med till exempel fantasyserien "Ödesryttarna". Hon har också skrivit spänningsromanen "Skarp", om den fiktiva författaren Beata Skarp, som handlar just om gränserna mellan liv och litteratur. På mellanstadiet brukade Helena gömma sig i torkskåpet i korridoren för att få läsa Maria Gripes böcker i fred. "Utan Agnes Cecilia hade jag varit en mycket tråkigare författare", säger hon.

Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.