“Utveckling av allergi styrs delvis av de gener vi är födda med [...]. Men lika mycket styrs det av den miljö jag lever i: vad jag utsätts för, hur jag bor, vilken miljö jag lever i och också vad jag äter.”
Omkring hundra tusen hundar i Sverige har någon typ av allergi, ett problem som fortsätter växa. Våra hundars immunförsvar tror nämligen att ofarliga saker så som björkpollen, griskött eller dammkvalster är farligt. Varför blir det så? Vad kan vi göra åt det? Och hur är det att leva med en allergisk hund?
Susanne Åhman är specialist på dermatologi; läran om huden och dess sjukdomar. Det innebär att hon kan det mesta som är värt att veta om klåda, öronproblem samt kloproblem, och sedan 25 år arbetar hon med djur och deras hudproblem på sin klinik VetaDerm i Skåne.
Avsnittsförteckning:
01.49 Gästen presenterar sig
02.46 Varför just "hudveterinär"?
05.05 Specialistveterinärer
07.22 Vad är allergi?
10.15 Vad kan jag göra för att minska risken för allergi?
15.40 Varför är allergi så vanligt?
19.42 Hur ser jag på en hund att den sannolikt är allergisk?
26.30 Vad är normalt och vad är onormalt kliande?
30.22 Vad gör jag om det inte finns en hudspecialist nära mig?
31.58 Blir andra arter också allergiska?
33.04 Vad innebär det att leva med ett allergiskt djur?
41.28 De fem sista frågorna
Tyckte du om avsnittet? Har du frågor eller åsikter? Ta kontakt med oss i någon av våra kanaler. Du hittar oss på Instagram och Facebook. Posta gärna en screenshot eller ta en bild när du lyssnar och tagga oss så vi kan tacka dig för att du lyssnar.
Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveland Djurförsäkringar. Innehållet i podden är skapat av Sveland Djurförsäkringar och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.