Visselpodden

Visselpodden

Dela

En visselblåsare är den som larmar om missförhållanden, korruption eller andra oegentligheter på arbetsplatsen. I den här podden träffar Pia Thevselius, chef för Visselblåsartjänsten på SRS och Mik...

Visa mer

En visselblåsare är den som larmar om missförhållanden, korruption eller andra oegentligheter på arbetsplatsen. I den här podden träffar Pia Thevselius, chef för Visselblåsartjänsten på SRS och Mikaela Åkerman, oberoende journalist människorna som vågat slå larm, men också jurister, journalister, poliser, politiker och andra experter på ämnet för att gå till botten med hur klimatet för visselblåsning ser ut i Sverige idag. 

Bakgrund:

Den 17 december i år får Sverige en ny visselblåsarlag. Lagen är en implementering av ett nytt EU-direktiv för att stärka skyddet för visselblåsare i Europa. Den nya lagen innebär bland annat att verksamheter med minst 50 arbetstagare blir skyldiga att inrätta särskilda rapporteringskanaler. Dessutom har ett antal myndigheter utsetts till ansvariga för att inrätta och hantera externa visselblåsarfunktioner inom olika områden. 

Den nya lagen innebär att fler omfattas av skydd och att identiteten på den som slår larm ska gå att hållas hemlig – men kommer det bli så? Visselpodden har mött kritikerna som menar att mer måste till för att fler ska våga träda fram.

Mer information om lagen, initiativet dagsattvissla, debatten som omger den och SRS's tjänst hittar ni på https://srsgroup.se/tjanster-2/visselblas/, https://www.dagsattvissla.com/pageom, och https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/05/regeringen-foreslar-starkt-skydd-for-visselblasare/.

Kontakt:

Carolina Gahn

Gahn Fishing PR 

[email protected]

+46 (0) 73 785 46 32

 

Gahn Fishing PR

Producent: Marcus Blomgren, Silverdrake Förlag

www.silverdrakeforlag.se

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör SRS Security. Innehållet i podden är skapat av SRS Security och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.