Prästen ska bort!. Två stora protestskyltar bredvid vägen sätter bråket mellan en konservativ präst och en liten församling i blixtbelysning. Det visar sig handla om hästkostymer och tomtar i kyrkan, ett ifrågasatt ledarskap och en namnlista med hundratals underskrifter.

När kyrkorådet i Spekeröd-Ucklums församling sommaren 2022 anställer sin nya präst Fredrik Sidenvall har de goda förhoppningar om framtiden. Men för kyrkorådets ordförande Stefan Lahrin kvarstår en gnagande magkänsla. Det är något som inte känns helt bra med prästen.

Och på bara ett halvår raseras hela verksamheten. Prästen Fredrik Sidenvall får påtryckningar från alla håll. Anställda säger upp sig, en misstroendeförklaring framförs, två protestskyltar sätts upp och en namninsamling startas.

P4 Göteborg har granskat den infekterade konflikten i den lilla församlingen utanför Stenungsund – där protestskyltar, hästkostymer, och ett ifrågasatt ledarskap blev den konservativa prästens fall.

Programledare: Marcus Svensson

Reporter: Alice Lundberg

Producent: Eskil Lundgren

Ljudmix: Gustaf Vilhelmsson

Kanal: P4 Göteborg

Ansvarig utgivare: Stefan Elofsson

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.