Endometrios är en kronisk sjukdom där livmoderslemhinna växer utanför livmodern, vilket orsakar smärta och ibland fertilitetsproblem. Trots att omkring 10% av alla kvinnor drabbas, tar diagnosen ofta flera år. Sjukdomen kan ge svåra symtom, särskilt vid menstruation, och forskning pågår för att bättre förstå och behandla den. En av dem som ägnar sin karriär åt att förstå och behandla endometrios gästar oss i detta avsnitt!
Hur ställer man en endometriosdiagnos idag?
Kan alla endometriospatienter få hjälp till bättre livskvalitet?
Hur påverkar samhället syn på mensvärk dessa patienter?
Vad visar den senaste forskningen kring endometrios?
Kan cancerforskning bidra till framtida genombrott inom endometriosforskning?
Vi välkomnar Emma Björk till podden. Emma är överläkare inom obstetrik och gynekologi på Kvinnokliniken i Örnsköldsvik och har arbetat som gynekolog i nästan 20 år, med särskilt fokus på endometriospatienter. Utöver sin kliniska erfarenhet har hon under de senaste 10 åren bedrivit forskning om de immunologiska mekanismerna bakom endometrios. Hennes forskning är banbrytande och bidrar till en djupare förståelse av sjukdomens orsaker.
Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Acast. Innehållet i podden är skapat av Acast och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.