Träning anpassad efter menscykeln börjar få allt mer uppmärksamhet i olika medier och inom träningsindustrin. Det finns ett växande intresse för hur kvinnors hormoncykler kan påverka deras träningsprestation och återhämtning. Råd om vilka typer av träning som kan vara mer lämpliga under olika faser av cykeln och hur man kan justera träningsintensitet ges av olika aktörer. Men vad finns det för evidens? Det ville vi ta reda på i detta avsnitt!

  • Hur varierar nivåerna av östrogen, progesteron & testosteron i regel under en cykel?
  • Påverkar dessa vår träningsförmåga?
  • Finns det någon evidens på att det är bra att periodisera sin träning?
  • Hjälper träning mot PMS?
  • Kan hormonella preventivmedel påverka träningsförmågan?

Veckans gäst är Cecilia Fridén, en kvinna med många strängar på sin lyra. Hon är legitimerad fysioterapeut, idrottslärare, docent vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på Karolinska Institutet samt lektor på Mälardalens universitet. Hon genomför även just nu en studie där man undersöker om de varierande hormonnivåerna under cykeln kan användas för att optimera effekten av träning.

Följ oss gärna på Instagram @gynpodden

I samarbete med www.estercare.com

Producerat av Silverdrake Förlag i samarbete med Acast

www.silverdrakeforlag.se

Redaktör: Marcus Tigerdraake (marcus@silverdrakeforlag.se)

Become a member at https://plus.acast.com/s/gynpodden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Acast. Innehållet i podden är skapat av Acast och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.