Förutsättningarna för att jobba datadrivet beror på i vilket stadie en startup befinner sig. I det här avsnittet gästas vi av Carl Lager som har jobbat med Growth på flera olika tech-bolag: Spotify, Soundtrack your Brand, Hedvig och nu ArK Kapital. ArK Kapital erbjuder lån till startups och även en sjävbyggd produkt som analyserar resultatet av startupens produkt och bolag. ArK Kaptial kopplar upp sig mot startupens interna system och har inom bara några timmar tagit fram analyser att integrera med. Med andra ord, om det är någon som kan något om att bygga upp growth-team så är det Carl!

Carl delar in startups i dessa fyra faser:

Pre stage: Idén finns, och lansering kommer ske inom en snar framtid.

Launch Stage: Lansering och hitta de första kunderna eller användarna.

Traction Stage: Produkten har tagit form och börjar få traction inom en marknad eller vertikal.

Growth Stage: Exponentiell tillväxt sker och man breddar kanaler, vertikaler och marknader för att få den att fortsätta vara exponentiell.

Pre Stage

Carl nämner ett exempel från Hedvig, där de i Pre Stage bjöd in de 100 första kunderna till pizzakvällar. Målet var att lära sig mer om målgruppen för att bättre kunna anpassa Hedvigs erbjudande och produkt. I början kom ca 3 personer på pizzakvällarna, idag har Hedvig över 100 000 kunder – alla måste börja någonstans.

Joni berättar om ett problem inom legal tech som scilla.studio för tillfället undersöker. För att samla insikter kring problemet och målgruppen lanserade scilla.studio en enkät som fick 400+ svar på inom 2 dygn.

Launch StageExempel från Launch Stage, också från Hedvig: när Hedvig lanserades frågade Carl och hans kollegor sig själva: vad är det vi vet att vi borde mäta? De insåg snabbt att de istället borde ha frågat: vad är det vi inte vet? För de visste ju ingenting. De började skicka ut enkäter men det tog alldeles för lång tid för att få tillräckligt många enkätsvar. Det var då idén om pizzakvällar föddes. Genom att prata med användarna kom de fram till insikter som inte hade kunnat mätas kvantitativt, bland anant en skepsis till att behöva ladda ner en app. Tack vare den insikten byggde de möjligheten att signa upp på Hedvig via webben, istället för att fokusera på att optimera köpflödet i appen.

Han nämner också lanseringen av Soundtrack Your Brand där de insåg att användarna ville kunna koppla till sina Sonos-system, men den kopplingen fanns inte. En sån insikt hade inte heller kunnat mätas kvantitativt.

Traction StageUnder traction stage kommer möjligheten att mäta mycket mer kvantitativt. Här vill vi definiera några metrics, kolla på cohorter och börja göra de första A/B-testen. I detta stadie kan man börja definiera metrics som Set up moment (de första sakerna en användaren gör för att komma igång) och Aha moment  (den stunden som användaren förstår aha - den här produkten skapar värde för mig).

Det är få organisationer som jobbar med cohort-analyser – men de är extremt värdefulla! Carl nämner exempel på erfarenheter från Hedvig och Soundtrack Your Brand.

Growth StageFör att tillväxten ska kunna fortsätta vara exponentiell behöver vi hela tiden testa nya idéer och bets. Här nämner Carl några exempel på growth stage och erfarenheter från Spotify.

Datadrivet är en podd av scilla.studio. Vill du ha hjälp med att komma igång med experiment i ditt team? Hör av dig till oss på scilla.studio eller på Linkedin. Vill du vara med och berätta om hur ditt företag jobbar med att jobba datadrivet? Hör av dig till oss på Linkedin: Vi som leder podden heter Joni Lindgren och Jasmin Yaya.

---

Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/datadrivet/message

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Joni Lindgren & Jasmin Yaya. Innehållet i podden är skapat av Joni Lindgren & Jasmin Yaya och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.